Opiniestuk over fietsparkeren

Opiniestuk over fietsparkeren

Gemeente Deventer heeft een clubje uitgenodigd om mee te denken over (het testen van) verschillende fietsparkeer-opstellingen bij Mimik. Op dinsdag 1 november 2022 vond de tweede bijeenkomst plaats. Het “random” clubje bestaat uit, naast mijzelf, onder anderen buren aan de IJsselzijde, buren van Mimik en zowel vertegenwoordigers van de Buurtverenigingen als van de fietsersbond. Er is afgesproken dat er drie test-scenario’s worden uitgevoerd. In ieder scenario wordt geteld hoeveel fietsen er staan.

Scenario 1

Achter de muur het blauwe vlak en lijn. Daar komen geen fietsklemmen, want dat wil de PAR niet.

Scenario 2

Fietsvlonders op de rijbaan van de Nieuwe Markt.

Scenario 3

Schoolklassen vragen hun fiets te stallen op het Grote Kerkhof.

  • Het gaat alleen over het tellen hoeveel fietsen er parkeren. Hoe de test in elkaar zit, werd niet duidelijk, ondanks dat ik daar vragen over heb gesteld.
  • Er is geen aandacht voor een veilige looproute voorlangs Mimik. Die veilige looproute is er niet. Want het terras van Mimik blokkeert van alles. Bovendien is er dat hegje naast de toren. En staat er sinds kort standaard een bord van Mimik voor de stoep langs bureau Degen.
  • Er zullen achter de muur geen fietsklemmen worden geplaatst, want… “Dat wil de PAR niet”
  • Er wordt met fietsvlonders een “proefopstelling” van fietsparkeren in de Inrit van de Nieuwe Markt gemaakt. Zo’n beetje zoals al bij de bouwaanvraag van Mimik, toen nog de Viking, in 2017 was bedacht.
  • Dat de Plan AdviesRaad dat niet goed zou vinden, is mogelijk al een gepasseerd station, omdat het zo bij de bouwvergunning in zit. (Dat wekt bij mij argwaan dat het helemaal geen “proef” is maar de voorbode van de definitieve opstelling)
  • Dat dit plan veroorzaakt dat het verkeer in- en uit de Nieuwe markt vastloopt omdat er veel laad- en los verkeer staat. En dat wordt een volgend probleem dat opgelost moet worden. De stedenbouwkundige antwoordt daarop dat er dan een laad- en los verbod komt. Dat vrachtwagens dan maar ergens anders moeten gaan staan.
  • Schoolklassen die met de fiets naar Mimik kwamen, veroorzaakten ook een fiets-infarct op de inrit naar de Nieuwe Markt. Daar lijken afspraken over gemaakt te zijn met Mimik, dat die fietsen op het Grote Kerkhof zullen worden gestald.

Volgens mij ontbreekt het nog aan een algeheel doordacht mobiliteitsplan voor de binnenstad. Waarbij een visie is op hoe voetgangers, fietsers, auto’s laden en lossen zo goed mogelijk een plek (of niet) kunnen vinden in de stad. De Projectleider noemde het belangrijk dat iedereen zich in het plan zou kunnen vinden. Ik denk: “Er moet gewoon een goed plan komen. Iedereen te vriend houden, kan niet. Er zijn al te veel zaken op z’n beloop gelaten bij de bouw van Mimik.”

 

Vriendelijke groet,

Coraline Vester

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.