Inkijkje tijdens de bouw van Mimik

Inkijkje tijdens de bouw van Mimik

door Riek Lem, Nieuwe Markt 29

Kijken en vragen

Aan naamsbekendheid had de Viking sowieso geen gebrek, maar de publiciteit bevredigde tot nu toe niet de nieuwsgierigheid van ons, omwonenden, naar: hoe gaat het er nu eigenlijk uitzien? Welke sfeer kun je binnen verwachten en wat kan er aan artistieks gerealiseerd worden? Daarom nodigden wethouder Frits Rorink en de baas van aannemersbedrijf Hegeman ons uit ( donderdagmiddag 28 juni) om een kijkje ter plekke te komen nemen, een echte preview dus. Qua oriëntatie op het publiek gaven zij meteen een staaltje weg: bij binnenkomst voor iedereen (we waren met ongeveer 30 personen) een ijsje naar keuze van Gio’s. Na een praatje van beide gastheren, waarin zij hun betrokkenheid en goede bedoelingen ferm etaleerden, kon iedereen kijken waar we kijken wilden. Niet in de Viking, maar in Mimik, de echte naam van het filmhuis/theater, zoals we sinds kort weten.

 

Verrassende architectuur

Enthousiast gaf Mimik-directeur Rob van den Hove uitleg over de vindingrijke en uitnodigende architectuur. Overal in het gebouw zijn doorkijkjes naar de IJssel, de muren zijn van wit geglazuurde stenen en overal zijn trappen tussen de verdiepingen. Iedereen was verbaasd over de ruimte die wordt gecreëerd op de relatief kleine oppervlakte. De vier filmzalen (er zullen de hele dag films gedraaid worden) en de theaterzaal hebben samen plek voor een kleine 500 mensen. Tel daarbij ook nog het restaurant en het café boven, en je kunt er een drukte van belang verwachten. Maar in de praktijk zullen natuurlijk niet alle zalen tegelijkertijd volledig bezet zijn. Om de exploitatie rond te krijgen wil het team van Van den Hove, met een kleine kern van professionals en tientallen vrijwilligers, allerlei andere activiteiten het gebouw binnenhalen. Te denken aan lezingen, cursussen, recepties, vergaderingen en dergelijke.

 

Scepsis over parkeren auto’s en fietsen

Spannend hoe dat allemaal qua parkeren wordt opgelost. Rorink kondigde aan dat de gemeente werkt aan een nieuw parkeerplan voor vergunninghouders in de binnenstad. Maar of dat voldoende soelaas zal bieden is nog maar de vraag. Om nog maar te zwijgen over de te verwachten hoeveelheid fietsen die her en der neergezet zullen worden in de omgeving van Mimik. Directeur Rob van den Hove had zorgen met betrekking tot – in zijn ogen veel te ‘kleine’ – denkwijze van de gemeente over het fietsparkeren. Volgens hem is de oplossing van de gemeente, nl. het plaatsen van de ijzeren rekken zoals die nu ook al op het Grote Kerkhof staan, lang niet toereikend. De omwonenden delen nadrukkelijk zijn zorg.

 

Vragen? Mailen naar Rob

Enthousiasme over de binnenkant, scepsis over de effecten voor de omgeving; zo vallen de reacties samen te vatten. De gemeente buigt zich nog verder over de parkeerproblematiek en Van de Hoven is beschikbaar voor alle vragen en suggesties die met Mimik zelf te maken hebben. Hij nodigt ons van harte uit om in alle gevallen even een mailtje naar hem te sturen: Rob@mimik.nl. Laten we dat dus maar doen. En ons verheugen op de opening: naar verwachting in het voorjaar van volgend jaar.

Zicht vanaf het dak Mimik op de Lebuinuskerk

 

 

 

 

 

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.