Struikelsteen Johanna (Annie) Maria Koetsier

Struikelsteen Johanna (Annie) Maria Koetsier

Gisteren was het een bijzondere dag voor de Nieuwe Markt e.o.

In de morgen werd voor het oude hotel-restaurant De Zon, nu Nieuwe Markt 30/31 een “struikelsteen” gelegd ter nagedachtenis van Johanna (Annie) Maria Koetsier. Zij werd daar opgepakt door de Duitsers tijdens de oorlog omdat zij de verzetskrant Trouw rondbracht en werd in maart 1945 in kamp Ravensbruck vermoord. Bij de ceremonie waren ook familieleden van Annie Koetsier aanwezig en een groep 7 van een basisschool. Met zulke struikelstenen blijft deze wrange periode in onze geschiedenis ook voor jongeren levend. Zie de foto’s.

In de middag heeft een groot aantal aan- en omwonenden Het Hegius bezichtigd. In de laatste fase van de verbouwing is nog goed te zien hoe de transitie van het oude naar het nieuwe Hegius zijn beslag krijgt. De appartementen hebben alle een eigen indeling en uitzicht in de richting van de IJssel en over de omringende historische buurt. Zowel de appartementen als het EICAS museum op de laagste verdiepingen zijn een aanwinst voor onze buurt.

Tenslotte de mededeling dat de herinrichting van de Nieuwe Markt na de zomervakantie volop aandacht van de gemeente krijgt. Ik verwacht dat in de loop van dit jaar de plannen daarvoor verder zullen worden uitgewerkt en dat daarna snel met de uitvoering van het werk kan worden begonnen.

De Lebuinuspleinen ( Grote Kerkhof, Stromarkt en Nieuwe Markt) kunnen pas optimaal tot hun recht komen als ze stadserf/voetgangersgebied worden waar de auto te gast is. Als je daarover een mening hebt, dan hoor/lees ik dat dit graag opdat deze dan in de plannenmakerij kunnen worden worden meegewogen.

Geen reactie's

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.